Uzman Blog ||

18 Nisan 2009 Cumartesi

Türkiye’ de Mağara Turizmi İlerliyor

Türkiye’ de Mağara Turizmi İlerliyor

Türkiye, son yılların yükselen değeri kültür turizminde adından söz ettirecek bir yeniliğe imza attı. Mağara turizminde dünya sekizincisi oldu.

Ziyarete uygun hale getirilen 24 mağarayı 215 bini yabancı olmak üzere toplam 776 bin kişi gezdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilk etapta 241 mağaranın daha turizme kazandırılması için çalışma başlattı.

Mağaraların turizme açılabilmesi için güvenlik başta olmak üzere doğallık ve ulaşım gibi teknik konular mercek altına alınıyor. Bakanlık, öncelikle yerleşim merkezlerine yakın, farklı ve ilgi çekici unsurları bulunan, arkeolojik ve kültürel değer taşıyan mağaraları turizme açmayı hedefliyor. Bu şartları taşıyan mağaralar için Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından turizm amaçlı kullanımında sakınca olup olmadığına dair etüt raporu çıkarılıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü Başkanı Mustafa Samur, mağaracılığın gelir getiren bir turizm çeşidi olduğunu belirterek, doğal yapıları bozulmamak kaydıyla turizme açılmalarına son derece olumlu baktıklarını söylüyor. Kendisinin bir ‘mağara gönüllüsü’ olduğunu ifade eden Samur, şunları anlatıyor: “Mağara gönüllüsü olma teklifi alanların aklına ilk anda cin, peri, ceset ve kötü ruhlu hayaletler geliyor. Oysa mağaralar, iç dünyayı zenginleştirir. İnsan, 300-400 metre derinde muhasebe yapabilme imkanı bulur. Derine indikçe hayatın ne kadar basit ya da diğer işlerin ne kadar lüzumsuz olduğunu gayet güzel anlar. Kendini sorgulamak için fırsat bulur.”

Turizme açık mağaralar:

Antalya: Dim, Damlataş, Zeytintaşı ve Karain, Mersin: Dilek, Köşekbükü ve Ashab-ı Kehf, Denizli: Kaklık ve Keloğlan, Zonguldak: Gökgöl ve Kocayusuf, Tokat: Ballıca, Burdur: İnsuyu, Isparta: Zindan, Elazığ: Buzluk, Kırklareli: Dupnisa, Gümüşhane: Karaca, Karabük: Mencilis, Konya: Tınaztepe, Muğla: Yerküpe, Bartın: Gürcüoluk, Trabzon: Düzköy, Sinop: İnatlı, Bursa: Oylat.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum:

En Güzel Tatil Beldesi