Uzman Blog ||

17 Nisan 2009 Cuma

Şirince Hakkında / Turizm

Şirince Hakkında / Turizmi

Şirince Resimleri İçin Tıklayınız

Eski adıyla dağdaki Efes diye anlırdı.Şirince nin kurulusu ile ilgili iki farklı hikaye vardır.bir hikayede Efesteki sıtma salgınından kacan 40 kişilik bir asiretin buraya yerlestiğini,bir hikaye ise derebeyinin azat ettiği 7 Rum ailesince kurulmuştur. Derebeyi, azat ettiği ailelere “Köyünüz güzel mi” diye sorar; onlar ise fazla aile gelmesin diye ‘çirkin’ derler. Böylece adı Çirkince kalır. Zamanla adı Şirince olarak değişir..O dönemlerde Selçuk ve bölgesinde yüzlerce sifahaneler vardı.Şirincede farklı bir pozitif enerji boyutu olduğu düşünülerek hastaları cesitli bölgelerden buraya getirilip uzunca bir süre kalırlar ve Şirince’ de yetistirilen sebze ve meyvelerle beslenirlerdi.Bu inanış günümüzde de devam ederek farklı grupların ilgisini çekmistir.

şirince

Rum halkının yasadıgı dönemlerde Kuşadasına baglı belediye olan yerlesim yerinde nüfüs 4.0000 civarındaydı 1924 yılında Ulu Önder ATATÜRK’ ün Yunanıstanın Selanik ve Kavala sehirlerinde getirdiği türk ailelerle serüvenine devam etmistir.Dönemin İzmir valisi Kazım Dirik paşa 1930 yılında köyü ziyaret eder ve o zamanki adı olan cirkinceyi sirince olarak degistirir.1950 yılında nüfüs 2000 civarındadır.Eski bir rum ortadoks köyü Şirince’ de 2 kilise ve dağlarda saklanmıs 40 adet manastır vardır.

Şirince de evler badadi yapıdır, genellikle iki katlıdır, eskiden evlerin alt katları daima ahır olarak kullanılırdı,160 tane ev halen yasam alanı olarak kullanılmaktadır.

Şirince’ ye ulaşım

İzmire baglı Selçuk ilcesinde, Selçuk un dogusunda merkeze uzaklıgı 7 km dağların arasında saklanmıstır.Denize yüksekliği 350 m.dir.
İzmir Aydın otoyolu selcuk cıkısından sonra 12.km de selcuk girisinden sola girilerek Şirince’ ye ulaşım sağlanabilir.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum:

En Güzel Tatil Beldesi