Uzman Blog ||

18 Nisan 2009 Cumartesi

Polonezköy

Polonezköy

İstanbul’un yanı başında ki bahçesi Polonezköy, denizi aratmayan özellikleriyle her mevsim baharı yaşıyor. Polonezköy’de yemyeşil bahçeler, kır lokantaları, piknik alanları, huzurlu pansiyon ve otellerde konaklama, doğa sporları, dinlenme, at binme, gezme imkanı var. İstanbul’un yanı başında,farklı atmosferi ile kısa tatillerde, kaçamaklarda tercih edilen Polonezköy, son yıllarda restore edilen evleri, yeni açılan çeşitli tesisleriyle daha da turistik hale gelerek gelişiyor.

polonezköy

Bahçeler, kır lokantaları, piknik alanları yemek, huzurlu pansiyon ve otellerde konaklama, doğa sporları, dinlenme, at binme imkanları yörenin cazibesini artırıyor. Tertemiz orman havası, zümrüt yeşili bitki örtüsü hakimiyetindeki ortamda isterseniz hafta sonu veya yakınlığından dolayı hafta içi bir yemek molası için bile tercih edebileceğiniz bu çok özellikli köyde yapabilecekleriniz bunlarla sınırlı değil. Orman içi parkurunda yürüyüş, kros, koşu, bisiklet, tesislerin spor sahaları ve salonlarında aletli jimnastik yapabilir, yüzme havuzlarından yararlanabilirsiniz.
Milli parklar kapsamına alınan “Polonezköy Tabiat Koruma Alanı” Mayıs ve Haziran ayında en güzel mevsimini yaşıyor. Dinlenmenin yanı sıra tembelliğin keyfini yaşamak ise bir başka güzel oluyor. Köy meydanında, ulu ağaçların gölgesinde ki bahçede oturanların dışında ortada büyük bir kalabalığa rastlamasanız da, konaklama tesisleri önüne park etmiş araçların çokluğunu görünce köyün hiç de tenha olmadığı izlenimine kapılıyorsunuz.! Polonezköy sevdalıları temiz havada ya kahvaltı yapıyor, ya uzun süren yemeklerde sohbet ediyor, ya da konakladıkları tesislerin sessiz odalarında uyuyorlar!
Haziran ayının ilk haftasında kiraz festivali düzenleniyor. Polonezköy’den gelen folk gruplarının katılımı ile oyunlar oynanıp, müzik konserleri veriliyor. Festivalde sergi ve çeşitli etkinliklere ilave olarak bir de kiraz güzeli seçiliyor.
Köyün kuruluşu: 1842′de Polonya, Rusya, Prusya, Avusturya tarafından işgal edilip paylaşılıyor. Prens Adam Czartoryski bu paylaşıma karşı çıkarak sürgünde bulunduğu Paris’te çeşitli girişimlerle mücadele veriyor. 1856′da Türkiye Kırım Harbi’ne girme aşamasındayken Polonya’dan kaçan asker ve sivilleri toparlayıp Osmanlı ordusuyla beraber Kırım’a gidiyorlar. Savaş sonrası Türk makamlarından alınan oturma izni ile Polonezköy’e yerleşiyorlar. Köyü Atatürk, Fransız List,Gustave Flaubert, Pierre Loti ve Papa 23. Jean Roncalli gibi önemlişahsiyetler ziyaret etmişler.
Polonezköy’deki sayısız pansiyon ve konaklama tesisleri arasında Adampol Dinlenme Tesisleri’ni ve kendine özgü mimarisi ve mönüsüyle Leonardo Restoran-Cafe’ye gidiyoruz. Adampol Tesisleri Polonezköy girişinde bulunan kilise ve katolik mezarlığı geçtikten sonra köyBüyütmek için tıklayın meydanına gelmeden yolun sonunda yer alıyor iki katlı çeşitli ünitelerden oluşan tesis 13 bin metrekare arazi üzerine kurulmuş. 57 oda 117 yataklı, 300 kişilik restoran, 40 kişilik toplantı salonu, disko-bar, ikisi açık biri kapalı (ısıtmalı) yüzme havuzları, çocuk oyun salonu, mini hayvanat bahçesi gibi ünitelerin olduğu gözleniyor
Özellikle hafta sonlarında rezervasyonsuz yer bulmanın zor olduğu, 4-12 yaş çocuklara % 50 indirim uygulanan tesisin restoranında beyaz ve kırmızı et yemekleri açık büfe servis uygulanıyor. Polonezköyün çam, köknar, meşe, gürgen, kestane ağaçlarıyla kaplı 4.8 km orman içi yürüyüş parkurunda geziye çıkanlar yorgunluklarını tesisin havuz başında veya jakuzi, sauna, jimnastik salonunda atıyorlar.
Köyü günübirlik gezip, farklı ortamda yemek yiyip, dinlenmek isteyenlerin tercihi ise köy meydanında bulunan 85 yıllık bir evin restorasyonu ile turizm hizmetine kazandırılmış olan Leonardo Restoran. Yıl boyu açık tesisi, Yüksek Mühendis Antoni Dahoda ve eşi Anna Dahoda işletiyor. 80 kişilik oturma kapasiteli, Rustik tarzda döşenmiş kapalı mekanın yanı sıra, açık bölümlerde, bahçe içinde yemek yeme veya içeceklerle oturma imkanı da bulunuyor. Leonardo Restoran Polonezköy’e özgü yemek çeşitleri ile de ilgi çekiyor. Öğlen 50 çeşit açık büfe, akşam alakart mönü uygulanan restoranda konuklar, spotlarla aydınlatılan tarihi evin bahçesinde mum ışığında, hafif müzik eşliğinde ağırlanıyorlar. Kokteyller, bahçe partileri düzenleniyor. Dünya mutfağından örnekler veren restoranın en popüler yemeği portakal soslu Antoni Steak. Ahçı Feridun Dedeoğlu yemeğin tarifini veriyor. Portakallar dilimlenip ızgarada bonfile ile birlikte pişiriliyor. Yuvarlak kesilip yumurtaya bulanan tost ekmeği yağda kızartıldıktan sonra dömiclass (kemik sosu) ile beraber üzerine eritilmiş kaşar peyniri ile servis yapılıyor. Leonardo Restoran’da üzümlü anasonlu, çörek otlu, susamlı, kepek ekmeği gibi çeşitlerde bulunuyor. Restoranın güler yüzlü şefi Mustafa Erol 12 çeşitten oluşan meze tabağını konukların beğenisine sunuyor. Ayrıca böğürtlenli krep ve özel pasta çeşitlerinin şefin tavsiyesi olduğunu vurguluyor. Anna Dahoda’nın Mayıs ayında saf alkol veya votkayla imal ettiği ev yapımı özel vişne ve ceviz likörü en ağır yemeklerini bile hazmettirici ve damakta tat bırakıcı özellikler taşıyor.Tel: (0-216) 432 30 82
Polonezköy’de özellikle çocuklu ailelerin tercihi bir başka dinlenme ve gezi alternatifi ise “Piknik Park”. Köyün içinden geçilerek ulaşılan özel alana giriş için kişi başı 5 milyon TL ödeniyor. Konuklar park restoranından yaptıkları harcamalardan sonra hesaplarından giriş ücreti düşülüyor. Çitlerle çevrili alanda deve, alageyik, lama, deve kuşu, koyun, keçi, domuz ve çeşitli kuşlar bulunuyor. Park alanında bahçe santrançı, basketbol sahası, süs havuzu, piknik alanı oturma grupları, çocuk oyun araçları ve kafe-restoranı geniş otoparkı ile hizmet veriyor.

NE YENİR?

Restoran, kır lokantaları ve piknik alanlarında et, piliç türü her tür yiyeceği bulmak mümkün. Polonezköy’de özel olarak imal edilen bal çeşitlerinden tadarak satın alabilirsiniz. Kekik, kestane, çiçek balı alabileceğiniz diğer ürünler. Balcılar, bal haricinde polen ve polen bal karışımı da üretilip satıldığını belirtiyor. Ziyaretçilerin daha çok olduğu hafta sonları kurulan tezgahlarda köylülerden, yörede yetiştirilen bahçe ürünleri de satın alınabiliyor. Kendi imkanlarınızla piknik yapmak isterseniz yiyeceklerinizi beraberinizde getirip uygun yerde veya piknik için ayrılmış sahalarda açık alanların tadını çıkarabilirsiniz.
Leonard restoranın Cafe Dohoda bölümü geçmişten günümüze küçük bir esinti için uğrak yeriniz olabilir.

NEREDE KALINIR?

Polonezköy, Türkiye’de pansiyonculuğun ilk geliştiği yerlerin başında geliyor. Günümüzde bir çok konaklama tesisinin faaliyet gösterdiği köyde nitelikli mimari dokuya uygun oteller göz dolduruyor. Ekonomik fiyatlı hafta sonu paket program uygulayan otel ve pansiyonlarda hizmet veriyor.

Club Adampol
30-40 veya 40-60 yaş grubu ailelerin tercih ettiği tesis.
Tel: (0-216) 432 31 54
Fax: (0-216) 432 32 18

Polka Country Hotel
Mimarisi ve şık bahçesi ile ilgi çekiyor.
Tel: (0-216) 432 32 20
Fax: (0-216) 432 30 42

Polina Konaklama:
Tel: 0.216 432 31 53
Gsm: 0.542 213 93 19
İki kişi konaklama ücreti 35 milyon TL olarak belirtilirken, Cumartesi+Pazar kahvaltı için kişi başı 15 milyon TL ödeniyor. Konuksever ailenin işletmesi tesisin şirin ve samimi ortamlı restoran ünitesinde özel köy kahvaltısı, et & mangal, “pasta bizim işimiz” sologanıyla sunulan Polonez ev pastaları yenebiliyor. Ayrıca mantar, ev turşuları, sebzeli Polina böreği, patatesli ev böreği, peynir çeşitleri, kaşarlı yumurta, radika salata ve mezeleri beğeniliyor.
Lara Pansiyon:
Tel: 0.2160432 31 59
İki kişi oda+kahvaltı 65 milyon, Konaklama 40 milyon, Havuz+yemek,
25 milyon (kişi başı) TL ücret ödeniyor.

Country Club:
Konaklama
Tel: 0.216 432 30 51
Tesisin Piknik park alanı:
0.216 432 30 55

NASIL GİDİLİR?

İstanbul’un Avrupa yakasından yola çıkanlar, Fatih köprüsünü geçtikten sonra ilk çıkıştan Beykoz, Kavacık ayrımından devamla Çavuşbaşı-Polonezköy tabelalarının bulunduğu kavşağa geliyorlar. Bu yönde ilerleyip akaryakıt istasyonunun solundan dönerek Polonezköy’e yaklaşık 30-35 dakikada ulaşılıyor. Kavacık çıkışından Polonezköy 12 km. İstanbul-Polonezköy arası uzaklık ise sadece. 24 km. Ümraniye üzerinden gerek Şile gerekse Ağvaya giden yolcular gezileri sonunda trafik ışıklarının bulunduğu Beykoz ayırımını kullanarak kısa sürede Polonezköy’e uğrayabiliyorlar.

Polonezköy’e gidiş seçenekleri
1. Seçenek
Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün ilk çıkışı olan Kavacık sapağından girilierek 1 km sonra Kavacık mevkiine gelinir. Sağa dönülerek (Acarlar benzin istasyonunun önünden) düz gidilir. 5 km sonra benzin istasyonundan sola dönülür. 8 km sonra Polonezköy.
2.Seçenek
Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün ilk çıkışı olan Kavacık sapağından girilir. 2 km sonra sola dönülüp Acarlar Sitesinden geçerek ulaşılabilir.
3.Seçenek
TEM’in “Ümraniye Sarıgazi” çıkısından Eski şile yolu istikametine yönelip, Alemdağ’a gelindiğinde Cumhuriyet köyü doğrultusunda ilerleyip, Cumhuriyet köyüne gelindiğinde de sola dönerek ulaşılabilir.
4.Seçenek
Beykoz üzerinden Toygar’a oradan Mahmut Şevket Paşa’ya, oradan da Üçpınarlar mevkiine güneye yönelerek ulaşılabilir.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum:

En Güzel Tatil Beldesi