Uzman Blog ||

17 Nisan 2009 Cuma

Foça

Foça resimleri için tıklayınız.

Foça (Phokaia); İon yerleşimlerinin en önemlilerinden biriydi. Bugünkü batı uygarlığının temelleri, İ.Ö. 6. yüzyıl’da İonya’da atıldı. Dönemin İonya’sı felsefe, mimarlık ve heykeltraşçılıkta öncü oldu.Phokaia’lı Telephanes (İ.Ö. 5.yy) Pers saraylarını yapıtları ile donaymış bir heykeltraştı. Theodoros (İ.Ö. 4.yy) ünlü bir mimardı. İ.Ö. 494 yılındaki “Lade Deniz Savaşı”nı yöneten komutan Dionysos Phokaia’lıydı. Bu komutan da ismini mitolojinin en büyük kahramanlarından “Şarap Tanrısı” Dionysos’tan alıyordu.

Adını; kenti çevreleyen adalarında yaşayan foklardan alan Phokaia, İ.Ö. 11. yy’da Aiollar’ca kuruldu. İon yerleşimi İ.Ö. 9.yy’da başladı. Phokaialılar usta denizciydiler ; 50 kürekli ve 500 yolcu alabilen tekneleri vardı. Mühendislik konusundaki üstün zekaları ve denizcilikteki başarıları ile Ege, Akdeniz ve Karadeniz’e açılarak çok sayıda koloni kurdular.

Foçalılar’ın tarihte kurduğu kolonilerin en önemlileri : Kardeniz’de Amysos (bugünkü Samsun); Çanakkale Boğazı’ndaki Lampsakos (bugünkü Lapseki); Midilli Adası’nda Methymna (bugünkü Molyvoz); Güney İtalya’da Elea (bugünkü Velia); Korsika’da Alalia; Güney Fransa’da Massalia (bugünkü Marsilya), Nice ve Antibes ; İspanya’da Ampuria’dır.

Phokaialılar’ın denizcilikteki ustalığı, ticaret alanında da başarılı olmalarına olanak sağladı. Phokaia, İonya’da, doğal altın-gümüş karışımı elektron sikkeyi ilk bastıran kentlerden biriydi.
Foça’ da ne yenir?
Foça her bakımdan bir deniz ve balık kenti… Burada mevsimine göre her türlü balık yemeniz mümkün… Yöresel balık yemekleri de var. Sarımsaklı yoğurt sosu dökülerek yenilen kupa balığı bunlara bir örnek… Balıkla yoğurdu bir arada duyunca, insan biraz tereddüt etse de Yoğurtlu Kupa, Foça’nın spesiyali… Fokai Restoran, Kenya Leylek Restoran gibi restoranlar ilginç ve zengin mönüsüyle ziyaretçilerine bir ziyafet sunuyor. İncir Adası’nda, yeşillikler içerisinde, zengin balık çeşitlerinden birini seçerek, denize karşı nefis bir yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca Foça’ya gitmişken Foça şarabının tadına bakmanızı öneriyoruz.

Foça’da balık yemenin çok başka bir raconu var. Restaurantlarda yiyeceğiniz balıkların tadı ayrıdır ama Foça balıkları, mangalda ayrı bir güzel olur. Bir şekilde mutlaka mangalda balık-rakı muhabbeti yapmadan Foça’dan ayrılmak olmaz. Gün batımında, o muhteşem kızıl renkler altında alacağınız keyfi tarif etmek mümkün değil.

Görülmesi gereken yerler

Siren Kayalıkları Fokları andıran adaların en büyüğüdür. Günümüzde foklarımızın yaşam alanıdır ve tertemiz denizi ile pırıl pırıl parlamaktadır. Kayalıkların içinde ve arasında yer alan mağaralar fokların evleridir. Bu nedenle mağara yakınlarında denize girmek ve kayalıkların üzerine çıkmak fokların rahat yaşayabilmesi ve üreyebilmeleri için yasaklanmıştır.

Koyları : Foça’nın en güzel olarak adledilebilecek yerleridir koyları. Pek az yerde görülebilecek temizliği, mavi ve yeşilin birlikteliğinin en güzel yaşandığı yerlerdir.

Frigya Tepesi : Foça’yı en güzel manzara ile görebileceğiniz yerlerden biri.

Denizkent Tepesi : Diğer yerlerden daha yüksek ve adaların denize nasıl serpildiğini daha iyi farkedebileceğiniz bir yer.

Kybele Açıkhava Tapınağı : Foça içinde.

İngiliz Burnu : Foça’dan adalara ve açıkdenize doğru geniş açılı bir gün batımı manzarası izleyebileceğiniz bir yer.

Yel Değirmenleri ve Top Dağı : Foça’ya gelirken indiğiniz yokuşun solunda yer alan dağdır Top Dağı ve üzerinde tarihi yel değirmenleri vardır.

Foça’ ya Ulaşım

Kendi aracınız ile ulaşım için; İzmir - Çanakkale yolunun 39 km’sinden sola sapıp 26 km. sonra Foça’ya ulaşılır. İzmir’den çıktıktan sonra Karşıyaka, Çiğli ve Menemen’i geçtikten biraz sonra sağda Elf Benzin İstasyonu’nu görünce sinyal verip, sol şeride yanaşabilirsiniz demektir. Işıklardan sola döndüğünüzde artık Foça yolundasınız.
Otobüs ile ulaşım için; Türkiye’nin neresinden gelirseniz gelin; İzmir Otogarı’nda indiğinizde hemen indiğiniz peronların en başına yürüyün… En başa geldiğinizde otobüslerin önlerinde “Eski Foça” yazdığını göreceksiniz. Aman dikkat edin, yakın peronlardan birinde de Yeni Foça otobüsleri vardir ve bir çok tatilci, yanlışlıkla Yeni Foça’ya gidip hayal kırıklığına uğramaktadır. Yeni Foça’da Foça’nın şirin bir bucağıdır ama size huzur verecek olan tatil ve tarih, Eski Foça’dadır.Otobüsler genel olarak; Kış tarifesinde saat 06:30‘da başlar ve akşam 21:30 da son seferdir. Yaz tarifesinde ise sabah saat 06:00‘da başlayıp, 23:00‘e kadar her yarım saatte bir devam eder. (Saat 20:00 den sonra saat başına da düşebilir.) Bilginiz olsun da…

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum:

En Güzel Tatil Beldesi