Uzman Blog ||

17 Nisan 2009 Cuma

Fethiye Hakkında / Fethiye Turizmi

Fethiye Hakkında / Fethiye Turizmi

Güney Akdeniz’in özellikle yaz aylarında en çok rağbet gören bölgelerinden olan Fethiye, unutulmaz tatil yaşamak isteyenler için bizim önerilerimizin ön sıralarında bulunuyor…

Fethiye’nin en özel yerlerinden biri olan Ölüdeniz, kıpırtısız şeffaf suyu ile, binlerce tatilciyi kendisine aşık ediyor. Doğal güzellikleri, zengin tarihi ile haklı ünü dünyaya yayılan yeryüzü cenneti Ölüdeniz’e ait onlarca efsane bulunuyor.

Bunlardan birine göre; Denizci baba-oğul derin maviliklerde yol alırken çok güçlü bir fırtına çıkmış. Fırtınadan kurtulacakları sığınabilecekleri sakin bir koy olduğunu söyleyen denizci genç, babasını bir türlü inandıramamış, aralarında müthiş bir kavga çıkmış kavga sırasında yanlışlıkla çarpan kürek darbesiyle genç çocuk denize düşmüş ve ölmüş, daha sonra babası genç denizcinin bahsettiği o sakin koyu görmüş ve oğluna inanmış ancak işten çoktan geçmiş. Diğer bir efsane göre ise; baba-oğul denize açılmışlar genç denizci, Belcekız adlı bir kıza aşık olmuş ve su almak için her fırsatta Belcekız’ı görmeye gitmiş. Bir gün babasıyla denizde ilerlerken fırtınaya tutulmuşlar. Genç denizci babasına sakin bir koydan bahsetmiş ancak, babası oğluna inanmamış, genç oğlunun aşık olduğu kızı görmek için bahane uydurduğunu zannetmiş ve çok sinirlenmiş. Bu sırada o sinirle oğlunu denize itmiş. Genç denizcinin cesedi sahile vurmuş, aşık olduğu gencin cesedini gören kız ise bu acıya dayanamayarak intihar edmiş. Genç Kızın intihar ettiği yere Belcekız, genç denizcinin öldüğü yere de Ölüdeniz denmiş.

Yamaç Paraşütü keyfi Fethiye’de çıkıyor!
Ölüdeniz, Fethiye’ye 14km. uzaklıkta bulunuyor. Yol boyunca görülen çamların arasından beliren maviye aşık olacaksınız. Ölüdeniz’de yüzmek ise bambaşka bir keyif. Dünyanın en özel adalarında bile bulunmayan kıpırtısız, pırıl pırıl suyun dibinde tek bir yosun bile yok! Fethiye Ölüdeniz’de yok yok! Her türlü aktivitenin bulunduğu bölgede, 1975 m. Yükseklikte bulunan Babadağı’ndan paraşütle atlamak ve dünyanın en güzel bölgesinin nefes kesen manzarasını izlemek, yaşamınız boyunca tattığınız tüm zevklerin ötesinde bir anı olarak hafızanızda yer edecek! Yılın 10 ayı denize girme imkanının bulunduğu Fethiye’de birçok restoran, kafe ve konaklama tesisi bulabilirsiniz.

Fethiye Ölüdeniz, geçen yıl Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi olan Bild’in internette başlattığı, Dünyanın En Güzel Sahili yarışmasında en yüksek oyu alarak birinci oldu.

Fethiye’ye karayolu ile Antalya, Muğla ve Burdur bağlantılı üç ayrı alternatif ile çam ağaçları arasında yapılacak rahat bir yolculukla ulaşabilirsniz. Hava ulaşımını tercih ederseniz eper en yakın havalimanı 55 km. uzaklıktaki Dalaman Havalimanı’dır. Fethiye –İstanbul arası 814 km’dir. Ankara’dan 635 km, İzmir’den ise 359 km uzaklıktadır.

Fethiye’de yapacağınız tatilinizde, alternatif aktivitelerde de bulunabilirsiniz. Yamaç paraşütü, Fethiye’nin ünlü aktivitelerinden biridir, bunu zaten yukarıda size söylemiştik. Bir diğer faaliyet ise, dalış yapmak. Fethiye’nin parlak sularından denizin dibindeki bambaşka dünyayı görebilir ve eğer isterseniz su altında fotoğraf çekme şansına da sahip olabilirsiniz. Göcek ve özellikle de Ölüdeniz yakınındaki adalar ve koylar dalış tutkunluklarına sınırsız özgürlük sunuyor. Alternatif turizm faaliyetlerinden biri de düzenlenen, günlük, haftalık yürüyüş turlarına katılmak. Bu turlarda zengin haycan ve bitki topluluklarını görebilir, kırsal kesimin kültürünü tanıyabilir, çağdaş yaşamın stresli ortamından uzaklaşabilirsiniz. Peki biraz heyecan ve adrenalin isterim diyorsanız. Fethiye’de size göre bir önerimiz var; Jeep Safari… Doğanın ve tarihin gizemli güzelliklerine erişen nadir insanlardan birisi neden siz olmayasınız? Fethiye’ye gittiğinizde bu önerilerimizin hepsini uyguladınızsa ve hala bir şey eksik diye düşünüyorsanız, biz söyleyelim; Toros Dağları’ndan Akdeniz’e ulaşan güzergahlarda at sırtında gezinti yapmayı unuttunuz! Doğa tutkunuysanız eğer, Ovacık’tan başlayarak Kayaköy ve civarında düzenlenen doğa gezisine muhakkak katılmalısınız!

Gezelim, görelim, öğrenelim!
Fethiye’ye ayak bastığınız an, M.Ö 4.yy’dan günümüze ulaşmış tarihi kalıntılar kesinlikle dikkatinizi çekecektir. Likya döneminden kalan ve şehrin simgesi haline gelen doğal kayaya oyulmuş mezarların çevrelediği Likya Kaya Mezarları’ndan basamaklarla yukarısına doğru çıktığınızda mezarların en güzel ve en görkemlisi olan Amintas’a ulaşacaksınız. İon stilinde ve tapınak türünde yapılan bu mezarın solundaki sütunun üzerinde dönemin alfabesi ile “Herpamias oğlu Amintas” yazıyor. Tarihe merakınız varsa eğer, Likya Kaya Mezarlıkları görkemi ile sizi büyüleyecek. Mitolojik çağlara ait kalıntılardan ortaya çıkan tapınaklardan en önemlisi olan Letoon Fethiye’de yapacağınız keşif gezi programında mutlaka olmalıdır. Letoon, Likya Birliği’nin dinsel merkezi kabul edilmektedir. Apollon ve Artemis’e adanmış 3 tane tapınak bulunmaktadır. Antik çağlarda kalan en dikkat çekici yerlerden bir tanesi ise; Telmessos Antik Tiyatrosu’dur. Yapılan kazı çalışmalarına göre burada geçmiş zamanlarda 5000 kişi kapasiteli bir tiyatro olduğu ve arena olarak kullanıldığı düşünülmektedir.
Kelebekler Vadisi: Fethiye’de tekne turuyla ulaşabileceğiniz bir doğa harikası da Kelebekler Vadisi’dir. Akan küçük şelalesi, kumsalı ve tabii ki de tertemiz denizi ile bir çok insan için oldukça favori mekanlar arasında yer almaktadır. Vadiye Kelebekler Vadisi’nde Temmuz ve Eylül ayları arasında Jarsey Tiger adlı kelebek türünün burada yaşamasından dolayı u vadiye Kelebekler Vadisi denmektedir.
Yukarıda saydığımız merkezlere yapacağınız gezintiyi sabah ya da ikindi vakti civarında yaparsanız daha rahat olacaktır. Üstelik bu gezintileri yürüyerek yapmanız da sizin için başka bir rahatlık olacaktır…

Eğlencesiz olur mu?
Tarihi var, muhteşem koyları ve denizi var peki gece hayatı yok mu? Turistik bölgelerimiz kadar gece hayatının çeşitlerini bulabileceğiniz Fethiye’de, eğlencenin kalbi Paspatur bölgesinde atıyor. Güzel bir akşam yemeği için pek çok alternatifi bu bölgede bulabilirsiniz. Yemek sonrasında kordon boyuna doğru bir yürüyüşe çıkarak, kahvenizi müzik eşliğinde yudumlayacağınız küçük kafelerde soluklanabilirsiniz.

Tekne turuna ne dersiniz?
Fethiye’nin tekne turlarıyla meşhur olmasının bir diğer nedeni ise; Fethiye’de bulunan 12 tane küçük adacıktır. Sabah erken saatlerde hareket eden teknelere binip akşama kadar o koy senin bu koy benim gezebilirsiniz. Bu tekne turlarında aynı zamanda oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Arka fonda çalan sizi keyiflendirecek bir müzik, turistlerin etrafına gülümseyerek bakınması, Fethiye açıklarında tekneden denize atlama keyfi ile tekne turu olmazsa olmazların arasında yer alıyor.
Tatilin en önemli aktivitelerinden biri de şüphesiz yemek yemektir! Fethiye’de klasik Ege yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Zeytinyağı ile yapılan yemekler, taze meyve, sebzeler ve tabii ki de balık çeşitleri.. Fethiye’de deniz mahsulleri oldukça ucuz ürünler arasında yer aldığı burada bolca balık yiyebilirsiniz. Özellikle Fethiye katılacağınız tekne turlarında bir yandan eşsiz güzellikte olan Fethiye koylarını seyrederken bir yandan da Ege’nin enfes balıklarının tadına bakabilirsiniz.
Tüm sahil yörelerinde olduğu gibi burada da turistlere yönelik bir çok değişik hediyelik eşya satan dükkanlarla karşılaşabilirsiniz. Fethiye merkez ve Barlar Sokağında eğlenceli dakikalar yaşarken kendinize ve sevdiklerinize zevkinize uygun Fethiye hatırası ürünlerden satın alabilirsiniz. Hafta’da bir kere kurulan semt pazarında da yiyecekten giyeceğe kadar her çeşit ürünü bir arada bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar



Widget by Hoctro | Jack Book

0 yorum:

En Güzel Tatil Beldesi